HTML

OptiMiska

"Add meg minden napnak az esélyt, hogy életed legszebb napja legyen" - (Mark Twain) "Az optimizmus a lélek motorja, a mosoly az élet gyújtólángja"

Idézetek

AJÁNLÁSOK

Optimista

Videó

Reklám

Optimizmusom

Utolsó kommentek

Ha pesszimista vagy, legalább a gyermekedet neveld optimistává!

2008.04.30. 10:58 irodeak


Ma már bizonyított tény, hogy az optimizmus nemcsak kellemesebbé teszi az életet, de meg is hosszabbítja azt, sőt a gyógyulásban is komoly szerepet játszik. Az optimista szülőknek, tehát "könnyű" gyermekükből optimista felnőttet faragni. De mi a helyzet a pesszimista szülővel? A a legfontosabb tudnivalókat összegyűjtöttük.

1. Szeresd a gyermekeidet, és ezt mindig mutasd is ki nekik. Az a gyerek, aki érzi, hogy szülei tűzön-vízen át segítik és támogatják, pozitívan fogja szemlélni a világot. Ha tudja, hogy a mama és a papa mellette áll, a legnehezebb helyzetből is ki tud majd lábalni. A gyerek érzi, hogy törődsz vele, ha mindig figyelmesen meghallgatod. Soha ne gúnyold, ne becsméreld. Ezzel könnyen aláaknázhatod az önértékelését. Kudarc esetén inkább biztasd azzal, hogy legközelebb biztosan sikerülni fog.

2. A lehető legtöbbször ösztökéld a gyermeked: meg tudod csinálni! Az optimista gyerek kézben tudja tartani az életét, és meg tud birkózni a nehézségekkel. A “képes vagyok rá” érzését te is erősítheted benne. Tűzz ki elé reális célokat. Beszéld meg vele a célhoz vezető utat, ha sikere van, dicsérd meg.

3. Mosolyogj és a gyerek is mosolyogni fog. Míg a kisfiú, kislány ritkán teszi azt, amit mondanak, szívesen utánozza azt, amit lát. Mutass tehát példát. Légy vidám, még akkor is, ha nem ilyen a természeted. Figyelj önmagadra, és kerüld a saját magadat lekicsinylő megjegyzéseket. Ha a gyermeked elégedetlenkedik önmagával, és azt mondja: Én vagyok a leghülyébb angolból!, fordítsd meg a megjegyzést: Ha sokat gyakorolod a nyelvet, jobban fog menni!

4. Hangsúlyozd a barátok fontosságát. Ha valakit a kortársai elfogadnak, nő az önbecsülése. Mesélj arról csemetédnek, te hogyan ápolod a saját barátságaidat, és milyen fontosak ezek a kapcsolatok az ember életében. Törekedj arra, hogy gyermekednek minél szélesebb baráti köre legyen. A gyerekek hajlamosak elhamarkodott véleményalkotásra, előítéletekre. Ilyenkor figyelmeztesd arra, hogy milyen könnyen melléfoghat.

5. Mondj nemet a médiaőrületre. A televízió is szerepet játszik a
pesszimizmus kialakulásában. Sok film egyenesen világvége
hangulatot áraszt, és a reménytelenség, csüggedés érzését hinti el. Némelyik rajzfilm azt sugallja, hogy milyen jót lehet más kárára nevetni. Fontos, hogy megszűrd a néznivalót, és ne engedd, hogy fiad vagy lányod egész este a képernyő előtt üljön.

Ha megtanítottad a gyermekednek, hogy a pohár nem félig üres, hanem félig tele van, megtetted a legfontosabb lépést, hogy az életben jól érezze magát.


Forrás: nana.hu

Szólj hozzá!

Címkék: pesszimista optimista

A bejegyzés trackback címe:

https://optimiska.blog.hu/api/trackback/id/tr18445091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása